Nie wiesz co zrobić dzisiaj na obiad czy kolację? Dzisiaj przychodzę z pomysłem: domowa pizza z cukinią, no bo kto nie lubi pizzy 😉
Do pizzy będziemy potrzebować (przepis jest na 1 dużą pizzę około 40cm lub 2 mniejsze):
Ciasto:
- 430g mąki uniwersalnej (może być też typowa do pizzy)
- łyżka oliwy z oliwek (u mnie pikantna, ale może być zwykła lub inny smak)
- 15g świeżych drożdży
- 160ml wody w temperaturze pokojowej
- 70g ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu

Sos na pizzę:
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- zioła (u mnie świeże ale mogą być także suszone)
Dodatki na wierzch (tutaj możesz ponieść się fantazji i zrobić tzw. czyszczenie lodówki) u mnie dziś:
- cukinia
- pomidor
- ser gouda tarty
- szynka – polędwica sopocka

Krok 1 – robimy rozczyn
W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Mieszamy drożdże tak, aby się rozpuściły i kiedy woda stanie się już mętna dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy i zasypujemy łyżką mąki. Miskę zakrywamy ściereczkę i zostawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.

Krok 2 – robimy ciasto
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżkę oliwy oraz wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy i ugniatamy około 7minut aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Ja robię to ręcznie (przy okazji fajnie ćwiczą się mięśnie rąk 😉 ). Jeśli ciasto mocno się lepi, dodaj odrobinę mąki. Ciasto formujemy w kulę i zostawiamy w misce do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę.

W między czasie możemy przygotować sos i składniki na wierzch pizzy.
Sos: mieszamy w miseczce przecier pomidorowy z ziołami
Składniki: kroimy wszystko w drobne części
Krok 3 – pizza już prawie gotowa!
Pizza już prawie gotowa! Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę zagniatamy i jeśli chcemy dwie pizze dzielimy na 2 części. Ja dzisiaj robię jedną dużą. Przygotowujemy papier do pieczenia i formujemy na nim ciasto na pizzę. W kuchni posiadam specjalną blaszkę okrągłą do pizzy, która ma 32cm i czasem jej używam. Jeśli jednak takiej nie posiadasz – możesz uformować dowolny kształt – ja tak zrobiłam dzisiaj. Zdaj się na swoją wyobraźnię ;-). Uformowane, rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na wierzch sypiemy ser oraz układamy przygotowane składniki na pizzę.

Gotową pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku na programie góra/dół 15-20 min w 210’C.
Obserwuj, jak pizza będzie już zarumieniona i odpowiednio wypieczona wyjmij ją z piekarnika, pokrój i zajadaj się ze smakiem swoją pyszną domową pizzą.

Ja preferuje także do pizzy sos czosnkowy, na który przepis znajdziesz poniżej:
Smacznego! Daj znać koniecznie w komentarzu jak Ci smakowała moja domowa pizza z cukinią!
Wygląda pysznie !
Polecam spróbować i ocenić smak! 🙂 Czekam na opinię!