Szparagi zwijane w szynce i cieście francuskim

Sezon na szparagi w pełni. Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie to przepyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe i niskokaloryczne (tylko 20 kcal/100g) warzywo w zupełnie nowej odsłonie. Puszyste, chrupiące ciasto francuskie, a także soczysta szynka, w której zielone gałązki zostaną zawinięte sprawią, że ta przekąska na stałe zagości w Twoim menu. Ja do całości preferuje także sos czosnkowy. A więc zaczynajmy!

Do całości będziesz potrzebować:

  • 250g zielonych szparagów
  • 5 plasterków soczystej szynki (ja preferuje polędwicę sopocką lub szynki staropolskiej, ale możesz użyć swoją ulubioną)
  • 150g ciasta francuskiego

Jeśli zdecydujesz się także na sos czosnkowy domowej roboty przygotuj:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Na początku umyj szparagi i delikatnie oderwij zdrewniałe końcówki. Pamiętaj, że szparagi mają to do siebie, że same złamią się w odpowiednim momencie. Wystarczy nagiąć końcówkę, a ona odpowiednio się ułamie.

Następnie przygotuj sobie plasterki szynki, pocięte na paseczki, a także ciasto francuskie przygotowane w podobny sposób.

Teraz czas na zawijanie. Zawijamy każdy szparag po kolei szynką oraz ciastem francuskim i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20minut w 200’C.

W między czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy lub drobno siekamy do miseczki. Dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.

Po wyjęciu szparagi możemy polać sosem lub maczać w nim.

Smacznego!

PS: Koniecznie daj znać czy Ci smakowało 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.